Biodinamična kmetija Černelič

Se nahaja na levem bregu Save, šest kilometrov severno od Brežic, v vasi Dečno selo, v ravnini med obronki vinorodnih gričev.

Na ekološki način kmetujemo od leta 2003, od junija 2012 pa smo uradno vključeni v DEMETER kontrolo, kar pomeni, da delamo po biodinamičnih načelih. Od konca leta 2014 pa ima naša kmetija Demeter  certifikat. Že na samem začetku smo se odločili,da bodo naše stranke doživele okus narave preko vrhunskih ekoloških pridelkov, kateri napolnijo telo in duha s pozitivno energijo.

Dober pridelek dosežemo s pravim odnosom do narave in zemlje.

Proti boleznim in škodljivcem se borimo predvsem z zdravimi in odpornimi rastlinami, ki jih vzgojimo sami. Večino naravnih pripravkov za škropljenje rastlin naredimo doma oziroma v biodinamičnem društvu Ajda Posavje, le redke dokupimo. Pomembno je kolobarjenje, pa tudi kompost, ki ga pridobimo iz gnoja domačih živali (krave dojilje s teleti) katerega cepimo z biodinamičnimi preparati. Živali se osem mesecev na leto pasejo v osmih vaseh, zimo pa preživijo v odprtem hlevu, brez privezovanja in krmljenja z žiti. ampak samo z suhim senom. Ker ne uporabljamo žit za krmo živali gnoj ne smrdi po kislem, živali pa so zdrave in tudi zebe jih ne pri temperaturi minus dvajset stopinj.

Pri pridelovanju uporabljamo biodinamiko.

Kaj je biodinamika?

Biološko-dinamična se imenuje metoda pridelovanja hrane, kot jo je človeštvu dal filozof in znanstvenik Dr. Rudolf Steiner, in sicer že davnega leta 1924. Je najstarejša in najugodnejša ekološka metoda. V vseh klimatskih conah Zemlje je pokazala svojo odličnonost. Po tej metodi pridelana živila se tržijo opremljena z blagovno znamko DEMETER po vsem svetu kot pojem najodličnejše hrane. Prvo društvo Ajda je pričelo s prvimi predavanji in objavljanjem člankov o biodinamiki že leta 1985, registrirano pa je od leta 1991. Danes imamo širom Slovenije šestnajst regionalnih društev, ki s temeljnimi izobraževanji, organizacijo seminarjev, strokovnimi izleti, izdelovanjem biološkodinamičnih preparatov in srečanji skrbijo za poglabljanje znanja in širijo metodo v svojih okoljih.

Kaj so značilnosti metode?

Biološko-dinamična metoda zavrača uporabo umetnih gnojil Gnojimo s prepariranimi komposti. Zavračamo uporabo kakršnihkoli strupov. Zavračamo gensko tehniko. Z rastlinami delamo v skladu s kozmičnimi ritmi. Za nego zemlje in krepitev rastlin uporabljamo kompostne preparate in preparate za škropljenje. Kompostni preparati so koncentrati energij zdravja nadsončnih planetov in reproduktivnih energij podsončnih planetov. Preparata za škropljenje sta gnoj iz roga, ki omogoči, da se rastline dobro povežejo s silami Zemlje in kremen iz roga, ki spodbudi rastline da bolje uporabijo sile svetlobe. Biodinamika omogoča trajno plodnost tal, ekološko ravnotežje, ohranjanje kulturnih rastlin in res zdrave pridelke, ki prinašajo zdravje vsej prehranski verigi.

Vse to se pozna pri okusu pridelkov, ki so vedno obrani sveži in v najboljši zrelosti, tako da so okusni ter polni vitaminov in mikroelementov. Pridelke v najkrajšem možnem času ponudimo strankam doma (ob torkih zvečer od začetka maja do konca septembra in petkih zvečer od začetka maja do konca novembra, na tržnicah (Ekološka tržnica Ljubljana (Pogačarjev trg) ob sredah in sobotah, od začetka maja do konca novembra) trgovinah, šolah in še kje. Največje plačilo za naše delo so zadovoljne stranke in občutek, da delamo nekaj dobrega zase, za druge in seveda za naše potomce.

Večkrat imamo tudi:

Izobraževalne delavnice, študentsko prakso in obisk organiziranih skupin.

Za obisk je potreben predhodni dogovor.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.